Kompis

Kompis - et pilotprosjekt i samarbeid med Nasjonalforeningen for folkehelsen Agder Fykeslag.

Aldersgruppe: For alle

Norges Frivilligsentraler og Nasjonalforeningen for Folkehelsen Agder Fylkeslag gikk sammen om en felles søknad i regi av Leve hele livet-reformen. Søknaden handlet om å starte opp et pilotprosjekt som de valgte å kalle Kompis. Kompis skal bruke eldre inn som ressurser i aktiviteter med barn og unge i nærmiljøet. Et av kriteriene var at nærmiljøet måtte ha fungerende helselag, og ut ifra dette ble de 3 pilotprosjektene valgt. 

De 3 som er med i pilotprosjektet er:

Marnardal FS og Øyslebø Helselag
Lindesnes FS og Spangereid Helselag og
Hægeland & Øvrebø FS og Hægeland Helselag

Tilskudd til aktivitetstiltak for å motvirke ensomhet hvor målgruppen er seniorer og eldre som bor hjemme eller omsorgsbolig.

Hvorfor dette samarbeidsprosjektet?

Agder skal være et godt sted å bo og leve. Den enkelte skal oppleve livskvalitet og sosiale forskjeller skal begrenses. Det er et samfunnsansvar å skape gode og inkluderende samfunn, og Agder Fylkeskommune skal derfor være pådrivere i det arbeidet 

Folkehelsestrategien har seks satsingsområder
1. Gode nærmiljø
2. Mestring og trivsel for alle barn og unge
3. Reduserte sosiale helseforskjeller blant barn og unge
4. Deltakelse i arbeidslivet
5. Prioritert innsats der folkehelse- og levekår utfordringene er størst for Agder 2018-2025
6. Samordnet folkehelsearbeid
Sammen om god livskvalitet

Nasjonalforeningen har som et av sine formål å arbeide med aktuelle og fremtidsrettede oppgaver som har betydning for folkehelsen (Vedtekter for Nasjonalforeningen for folkehelse, vedtatt 10. Juni 2018). Agder Fylkeslag har lang erfaring fra arbeid med eldre som deltager og ressurs. Fylkeslaget skal støtte og veilede lokallagene til å bidra med aktiviteter innen formålet.
Norges Frivilligsentraler har intensjonsavtale med Helsedirektoratet (2020-2022)
Målet med intensjonsavtalen er å:
1.Mobilisere og støtte de lokale frivilligsentralene til å delta i arbeidet med å sette Leve hele livet på dagsorden i kommunene.
2.Bidra til å sette i verk lokale tiltak for flere gode leveår for innbyggere over 65 år i tråd med Leve hele livet.
3.Øke seniorers deltagelse i frivillighet i tråd med Leve hele livet.

I prosjektet Leve hele livet i NFS skal vi også bidra til en helhetlig frivillighetspolitikk, støtte og veilede FS til økt samarbeid mellom frivillige, lag og foreninger og kommune. 

Hva skal vi samarbeide om?
* Planlegging, markedsføring, rekruttering av deltagere og frivillige, gjennomføring, evaluering av Kompis aktivitetsgrupper i tre kommuner.
* Lage en veileder for gjennomføring av konseptet Kompis i slutten av prosjektperioden, for at vi lettere kan overføre prosjektet til andre kommuner i Agder.
* NFS og Nasjonalforeningen for folkehelsen ønsker å løfte Kompis som nasjonalt samarbeidsprosjekt med erfaring fra piloten i Agder, om erfaringene fra de tre kommunene har god måloppnåelse. 

Våren 2021 ble dessverre ikke helt som vi hadde tenkt oss, og ingen av pilotprosjektene kom i gang med aktiviteter i sitt nærmiljø. Det vi fikk gjort er godt innsiktsarbeid gjennom å informere skolene i området, lage spørreundersøkelse og snakket om det i kommunen. Elevrådet på Skarpengland skole har vært til god hjelp gjennom prosessen og hjulpet oss med å dele ut spørreundersøkelse til barn og ungdom slik at vi fikk innblikk i hva de ønsker. De barna og ungdommene som svaret på spørreundersøkelsen ønsket å gå tur, mekke, spikke, lage seljefløyte, spille spill, strikke og matlaging.
H & Ø Frivilligsentral og Hægeland Helselag  hadde og et fint møte på Eikeland skole for å informere rektor og lærer om prosjektet. Frivilligsentralen har laget en brosjyre som vil bli delt ut på skolene og i nærmiljøet. 

Selve prosjektet har sluttdato 31.12.21, MEN aktivitetene skal implementeres i Helselagene slik at de får det med i årsplanene sine, og kan fortsette aktivitetene i mange år fremover. 

Vi ser frem til en god høst hvor vi kan starte opp fine aktiviteter hvor generasjoner møtes i sosialt samvær. Har du lyst til å være med på en aktivitet så ta kontakt med Liv Lausland på tlf: 91530962
  



2024 © Hægeland og Øvrebø frivilligsentral